Denne uken har vi i Kfk vært på besøk hos Nettverk etter soning i deres nye flotte Nettverkshus i Grefsenveien 26 på Sandaker. Her fikk vi en omvisning i de nye lokalene og høre om aktivitetene Nettverk etter soning er i gang med.

Nettverk etter soning er et tiltak i Røde Kors som hjelper dem som vil ut av kriminalitet etter soning i fengsel eller annen straff. Tiltaket ble opprettet i 2004.

De som har vært mye i fengsel opplever ofte å ha få mennesker med interesse og kompetanse på helt «vanlige ting» i sitt nettverk. Etter soning får man ofte hjelp til viktige ting som bolig, arbeid og helse. Men hva med fritiden? Og hvordan får man til å bytte ut sitt kriminelle nettverk til et helt nytt «vanlig» nettverk? Ved å hjelpe til med akkurat dette, mener Nettverk etter soning at de kan være med på å hindre tilbakefall til kriminalitet.

Deltakerne i Nettverk etter soning kobles på en frivillig fra Oslo Røde Kors, som skal være en samtalepartner og støttespiller i en overgangsfase. De frivillige må være over 25 år og ha plettfri vandel. De frivillige er ikke støttekontakter, eller ansatte kontrollerende fagpersoner, men nettopp frivillige som vil bruke egne erfaringer til å hjelpe deltakeren litt på vei til en hverdag uten kriminalitet.

Nettverk etter soning har et bredt tilbud av aktiviteter, der deltakerne kan møte andre som er motivert til å endre livstil sammen med frivillige. Noen eksempler på aktiviteter som Nettverk etter soning driver er: klatring innen- og utendørs, fotball, yoga, skiturer, sykkelturer, sykkelritt, dugnad på festivaler, hytteliv på Vettakollen, seilkurs osv.

Men det er ikke bare fritiden som er viktig å gjøre noe med. Utdanning er også viktig. Nettverk etter soning samarbeider med Grønland Voksenopplæring som også har flyttet inn i lokalene. Oppfølgingsklassen tilbyr undervisning og mulighet for å ta privatisteksamen på videregående skoles nivå. Tilbudet gis til løslatte og samfunnsstraffdømte i Oslo og Akershus. Når innsatte i Oslo og Akershus har påbegynt utdanning under soning, kan de fullføre sine eksamener der. Det samme gjelder de som gjennomfører samfunnsstraff eller elektronisk kontroll.

I Nettverkshuset på Sandaker driver de også sykkelverkstedet Red Bike, som hvem som helst kan benytte seg av. De utfører alle typer reparasjoner til konkurransedyktige priser og mekanikerne har mange års erfaring fra sykkelmekanikk. De har også et ambulerende sykkelverksted som tilbyr service og reparasjon av sykler på det sentrale Østlandet. Videre har Nettverk etter soning etablert et samarbeid med Oslo Bysykkel rundt vedlikehold og reparasjon av bysyklene. Overskuddet fra verkstedet går til å drive arbeidet i Nettverk etter soning.

Sist men ikke minst må nabolagskafeen Kafe Tandem som også holder til i Nettverkshuset nevnes. De har holdt åpent siden 23. mai, men den 18. oktober åpner kafeen offisielt. Da får de storfint besøk av HKH Kronprinsesse Mette-Marit, som er Røde Kors’ høye beskytter i Norge. Hun skal stå for den offisielle åpningen av Nettverkshuset.

Nettverk etter soning på Facebook

RedBike sykkelverksted på Facebook

Kafe Tandem på Facebook