I desember 2018 inviterte vi til en fotokonkurranse med forebygging av kriminalitet sett fra ungdommens perspektiv som tema. Elever ved landets videregående skoler som går på medier og kommunikasjon ble invitert til å delta. Vi fikk inn mange flotte bidrag og nå er vinnerne kåret! 

🥇 Første plassen gikk til det flotte bildet «Jeg forlater deg aldri» tatt av Tomine Solodden Øren ved Risør skole.

Vi er nødt til å se opp, se de som «sitter nede», ikke bare se deres situasjon, men også se dem, som personer. Vi må strekke ut en hånd, og hjelpe dem opp, skriver Tomine Solodden Øren som har tatt vinnerbildet.

Juryens begrunnelse: Dette bildet har et tydelig budskap med et moderne snitt. Det har videre noe kunstnerisk magisk over seg med illusjonen av bevegelse som er lagt inn i bildet. Det er artig at det veksles mellom sort/hvitt og farger. Bildet  er positivt ladet da det er en som hjelper en annen, man får assosiasjoner til å forebygge, bidra til inkludering og bekjempe mobbing, utenforskap, marginalisering og alenegang.

 

Tomine er en jente på 16 år som går første året media og kommunikasjon ved Risør skole. Hun har egentlig ikke vært noe særlig opptatt av fotografering før hun  startet på media og kommunikasjon. Å lese bøker har lenge vært hennes hobby nr.1, men nå er også fotografering blitt en hobby som hun har blitt veldig glad i, forteller hun.

Bildet er satt sammen av to bilder på samme sted. Bildene skal prøve å symbolisere to versjoner av en persons liv, og hvilke veier de to versjonene kan føre til.

Tomine beskriver tanken bak bildet slik: Alle har vel en eller annen gang vært helt alene, det er bare deg og dine tanker. «Dette er da ikke så farlig, mennesker er jo alene hele tiden» kan mange tenke, men sett den samme personen i denne situasjonen gjentatte ganger, uten en annen person å snakke med. I starten vil en for det meste ha helt vanlige og snille tanker, men jo lenger enn tenker jo færre gode tanker blir det, og de vonde tankene presser seg på. Du er med bekjente, fremmede, familie, du sitter på et offentlig sted, men ingen ser deg, og du får ikke utløp for det vonde inni deg, du må leve med en byrde som ingen er i stand til å bære aleine. De vonde tankene kan ende opp med å styre en person på gale veier, som for eksempel mot kriminalitet, sette denne personen i et miljø, med alle de gale påvirkningene. 

🥈På andre plass kom bildet «Handlingene dine påvirker andre» tatt av den 17 år gamle videografen og fotografen Johannes Kolstad Olsen ved Glemmen videregående skole i Fredrikstad.

Juryens begrunnelse: Veldig fint bilde med klart budskap og artig grep at fotografen «blurer» ansiktet (og kun det) på personene bak.

Tatt av: Patrick Hanson

Johannes går andre året på mediaproduksjon. Selv om jeg ikke anser meg selv som spesielt god, så har jeg alltid med kamera slik at jeg kan forbedre meg, skriver han. Du kan se flere bilder tatt av Johannes på hans instagramkonto @kolstadolsen.

 

 

 

🥉Tredjeplassen kapret Victoria Magnussen Iliev ved Bodin videregående og Maritime Fagskole i Bodø med bildet som illustrerer valgene man har.

Juryens begrunnelse: Bildet har et tydelig budskap og en god idé.  Lyssettingen er god opp i det mørke.

Jeg valgte å fokusere på noe som mange ungdommer føler på, det å bli dratt mellom forskjellige vennegjenger og miljøer, og hvordan dette noen ganger kan være veldig vanskelig. Noen ganger blir man dratt i feil retning, og det dilemmaet man står ovenfor var det jeg ønsket å formidle med mitt fotografi.

Jeg valgte å bruke håndhjern, for å illustrere hvordan dårlige valg kan føre til store konsekvenser. Og den andre hånden er med på å illustrere at man alltid har et valg, og en bedre side å velge, skriver Victoria til oss.

Victoria Magnussen Iliev er  interessert i fotografi og går det siste året på medier og kommunikasjon ved Bodin vgs og bor på hybel i Bodø.

 

 

Til tross for at oppgaven viste seg å være vanskelig fikk vi inn veldig mange flotte bilder, og det var ikke en enkel jobb og kåre en vinner. Men bildene  til Tomine, Johannes og Victoria utmerket seg spesielt.  I vurderingen av bildene har vi lagt vekt på originalitet, god idé og at budskapet kommer tydelig frem fram, i tillegg til det kunstneriske og bildekvaliteten.

Vi håper at konkurransen har, i tillegg til mange fine bilder, bidratt til gode og lærerike diskusjoner i klassene om hva som skal til for å forebygge kriminalitet.

Vi gratulerer de tre vinnerne med premier og takker alle sammen som har sendt oss flotte bilder! 🏆

Hovedpremien er gavekort til en verdi av kr. 3000,-, andre plass kr. 2000,- og tredje plass kr. 1000,-. Andre bilder som benyttes på våre hjemmesider honoreres med gavekort på kr. 500 per bilde.

Les mer om fotokonkurransen her