Att värdera de ekonomiska effekterna av tidiga och samordnade insatser kring barn och unga

Hva koster et menneske som står utenfor samfunnet? Tjener samfunnet på å redde et individ? Ikke minst, hva koster det å la være? Dette er spørsmål som drøftes i denne rapporten og som kan oppfattes som ubehagelige og ikke minst upassende.

I denne rapporten presenterer de to svenske økonomene, Anders Wadeskog og Ingvar Nilsson, effekten av tidlig innsats på barn og unge verdien av å legge til rette for folks reise tilbake til samfunnet verdien av å utnytte sin arbeidsstyrke, sammenlignet med ikke å gjøre noe. Resultatet av menneskelig lidelse taler for seg selv, men marginalisering av mennesker koster. Med konkrete økonomiske beregninger og argumenter viser de to økonomene prislappen for marginalisering for enkeltindivider, myndigheter og samfunnet som helhet.

Rapporten er annerledes enn mange andre lignende rapporter. Spørsmålene om hvor mye det koster å sette inn forebyggende tiltak snus på hode. Her drøfter de to økonomene hva det koster å ikke sette inn forebyggende tiltak. I et eksempel viser de til 20 ungdommer som befinner seg i risikosonen uten noen form for forebyggende tiltak. Prislappen for et «utenforskap» fra 20 – årsalderen til pensjoneringen ved 65 års alder estimeres til 12,5 millioner kroner per person. For 20 personer utgjør dette til sammen 250 millioner kroner.

Rapporten konkluderer med at man må tenke langsiktig når man investerer i forebyggende tiltak og at investering i forebyggende tiltak er meget lønnsomt.

Les sammendrag av rapporten (pdf)

Les hele rapporten her (pdf)